2. Zie je het overal terug?

Dit is de tweede spiegel van de Caleidoscoop. Daarin zien we hoe je er voor kunt zorgen dat mooie ambities met doe-democratie en participatiesamenleving niet geparkeerd worden in een apart hoekje van bestuur en beleid. Een cultuur waarin lokale initiatieven hun eigen paragrafen in bestuurlijke programma’s (met bijbehorende geldpotjes) krijgen en los staan van de grote geldstromen en strategische keuzes is dodelijk.

Het is zaak dat op ieder beleidsterrein en binnen elke afdeling wordt doordacht wat het betekent dat je naar een ander type samenleving groeit. Het zou bijvoorbeeld ongeloofwaardig zijn om te roepen dat de lokale initiatieven wilt stimuleren en steunen, terwijl dat vervolgens in het grond-, vastgoed en aanbestedingsbeleid helemaal niet terug komt. Onderstaande vragen en voorbeelden kunnen helpen om hierover een dialoog in jouw gemeente te voeren.

Spiegelvragen
Wordt er er op alle beleidsterreinen en binnen alle afdelingen gewerkt aan de vertaling van democratische vernieuwing in beleid, beleidsvorming en instrumenten? Worden lokale initiatieven en de inzet op participatie dus niet weggestopt in een apart hoekje met eigen middelen en projecten?

 Hoe wordt de kloof overbrugd tussen de wereld van ‘klassieke’ sturing (topdown, regelgestuurd, bestuurlijke onderonsjes, geld = macht) en de wereld van democratische vernieuwing (met onder andere wijkaanpak, communitybuilding, broedplaatsen, buurtbedrijven, energiecoöperaties)?

Wordt er in de cultuur en werkwijze van alle afdelingen en beleidsvelden aangestuurd op een omslag van klassieke inspraak naar de burger als co-producent van beleid? 

Wordt informatie toegankelijk gemaakt voor burgers en actief gedeeld met initiatiefnemers waarmee wordt samengewerkt? En wordt die samenwerking ook gebruikt om tot nieuwe gedeelde informatie, kennis, ideeën en verhalen te komen?

Wordt er systematisch bekeken waar het maken en handhaven van regels en procedures belemmerend werkt op lokale initiatieven en actief burgerschap en wordt daar dan in bijgestuurd?

Inspirerende voorbeelden
De gemeente Oss ontwikkelt expliciet beleid rond maatschappelijk aanbesteden.

De gemeente Leiden erkent het stadsinitiatief Singelpark als co-producent in de plannen voor het Singelgebied.

De sociale wijkteams van de gemeenten Leeuwarden en Utrecht integreren de benadering van ‘eigen kracht’.

De andere spiegels van de Caleidoscoop
Spiegel  1: Wie maken de programma’s?
Spiegel 3: Komt de organisatie in beweging?
Spiegel 4: Is er tastbare steun?
Spiegel 5: Is er ruimte voor verschil?

Heb je de Caleidoscoop gebruikt? Laat dan vooral weten wat er bij jullie is gebeurd! Op deze pagina kun je zien hoe je je ervaringen kunt delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s